Vuoden 2025 Oulun Musiikkijuhlien festivaaliohjelmisto täydentyy kamarikonserttisarjalla, jossa kuullaan kolme hyvin erilaisiin tunnelmiin vievää kamarikonserttia. Festivaalilla on sen alkuajoista lähtien nautittu vuosittain kamarimusiikista, ja niin nautitaan myös vuonna 2025. Luvassa on kolme upeaa kamarikonserttia!
Ensimmäisenä kamarimusiikista päästään nauttimaan heti festivaalin alussa torstaina 13.3. Anton Mejias – J.S. Bach –konsertissa Oulun kaupungintalolla upeassa juhlasalissa. Konsertissa kuullaan Johann Sebastian Bachin Ranskalaiset sarjat 1-6 suomalaispianisti Anton Mejiasin tulkitsemana.
Vuonna 2001 syntynyt Anton Mejias innostui Bachin musiikista jo nuorena. ”Yleisesti ottaen yritän Bachin kanssa tuoda esiin musiikin sydämen ja uskomattoman rikkaan tunteikkuuden, sivuuttamatta kuitenkaan musiikin älyllistä puolta ja tyyliä”, Mejias kuvailee. Mejias on eittämättä yksi sukupolvensa kiinnostavimmista pianisteista: hänen kansainvälinen uransa on huikeassa nousukiidossa, ja hän on ehtinyt debytoida jo Hollywood Bowlissa Los Angelesin filharmonisen orkesterin solistina.
Bachin jälkeen siirrytään Ruotsiin kuningatar Kristiinan hoviin. Kuningatar Kristiina (1626–1689) on epäilemättä Ruotsin historian kiehtovimpia hallitsijoita. Juhlat Kristiinan hovissa –konsertti lauantaina 15.3. vie yleisönsä Kristiinan hovimusiikin pariin: konsertissa seuraamme Kristiinan elämää musiikin parissa Tukholman hovista elämään Roomassa. Earthly Angels –yhtye esittää konsertissa sävellyksiä useilta klassisilta säveltäjiltä, kuten Jean-Baptiste Lully, Joseph Chabanceau de la Barre ja Antonio Cesti.
Vuonna 2016 perustetussa Earthly Angels -yhtyeessä musisoi maamme vanhan musiikin eturivin muusikoita sekä vierailevia soittajia Euroopasta. Yhtye keskittyy tiiviiseen ja kehollistettuun tekstin ja musiikin yhteyteen, sekä löytämään uutta kiehtovaa vanhaa musiikkia, ja saattamaan sen eläväksi aikamme yleisölle. Yhtyeessä laulaa sopraano Kajsa Dahlbäck, ja tanssissa ja dulcianissa nähdään Jani Sunnarborg.
Festivaalin päättää Neljä viimeistä laulua –kamarikonsertti sunnuntaina 23. maaliskuuta. Konsertissa kuullaan musiikkia kolmelta eri säveltäjältä. Konsertti alkaa aikamme merkittävimpiin säveltäjiin kuuluvan Thomas Adèsin klarinettikvintetolla Alchymia (2021), jonka jälkeen nautitaan Outi Tarkiaisen säveltämästä modernista itkuvirrestä Kunnes kivi halkeaa (2008). Teos perustuu Sirkka Turkan runoon ”Kipu ei kasva mitään”, jossa runon minä vaikertaa ikäväänsä edesmenneelle äidilleen. Konsertissa kuullaan sekä Turkan runo että Tarkiaisen teos viulisti Siljamari Heikinheimon esittämänä.
Richard Straussin Vier letzte Lieder (Neljä viimeistä laulua, 1948) päättää konsertin. Richard Strauss on eittämättä yksi suurimmista 1900-luvun oopperasäveltäjistä ja laulut kuuluivat aina hänen elämäänsä – hän sävelsi lauluja kuusivuotiaasta kuolinvuoteelleen saakka. Tässä konsertissa laulut kuullaan sovituksena sopraanolle ja pianolle. Vier letzte Lieder, Neljä viimeistä laulua, on säveltäjän hellät jäähyväiset. Laulut kuvaavat luopumista, elämän polun vääjäämätöntä kapenemista kuoleman lähestyessä.
Oulun Musiikkijuhlien ohjelmistoa päästään kokemaan myös Oulun teatterilla, jossa nähdään kamariooppera Ihminen parhaan kykynsä mukaan sekä pop-, rock- ja rytmimusiikkia oivaltavina sekakuorosovituksina tarjoava Cassiopeia ja Kipinät -kuorokonsertti.
Ihminen parhaan kykynsä mukaan on rakkaustarina miehen ja naisen välillä, mutta ilman perinteistä romanssia. Se on myös kertomus oman itsensä paljastamisen vaatimasta rohkeudesta. Tarinassa ollaan nuoren miehen pään sisällä, motissa muistoissa ja epävarmoissa ajatuksissa. Oman näköisensä elämän rakentamisessa miestä kannustaa ja tukee nainen, joka on hänelle enemmän kuin vain ystävä.
Kantaesitys on Turun Kaupunginteatterin, Saaristo-oopperan ja Turun filharmonisen orkesterin yhteistuotanto. Menestyskirjailija Tommi Kinnusen kirjoittaman oopperan on säveltänyt Joel Järventausta, joka on nuoresta iästään huolimatta niittänyt jo kansainvälistäkin mainetta. Sen ohjaa Pertti Sveholm ja rooleissa nähdään Suomen eturivin oopperalaulajiin lukeutuva Waltteri Torikka sekä monista teatteri- ja tv-rooleistaan tuttu näyttelijä Pihla Penttinen. Musiikista vastaa kuuden henkilön soittajisto kapellimestarinaan Marko Hilpo.
“Teos laajentaa miehen ja naisen välisen suhteen käsittelyä sellaisesta näkökulmasta, josta ei ole vielä paljoa puhuttu – varsinkaan oopperoiden konservatiivisessa maailmassa.” – kirjailija Tommi Kinnunen
Pikisalin klubityylinen katsomo täyttyy helmeilevistä harmonioista ja lumoavista rytmeistä, kun Oulun oma Cassiopeia palaa teatterille vieraanaan jyväskyläläinen, viime keväänä Aarhus Vocal Festivalin kuorokilpailusta voiton kotiin tuonut Kipinät-kuoro.
Luvassa on pop-, rock- ja rytmimusiikkia oivaltavina sekakuorosovituksina, jotka nostavat tututkin sävelmät uusiin sfääreihin ja kantavat sanat luihin ja ytimiin asti. Illan aikana kuullaan muun muassa Kate Bushin, Michael Jacksonin, Haloo Helsingin ja PMMP:n esittäminä tunnettuja kappaleita.
Molemmat kuorot laulavat omaa, huippuunsa hiottua ohjelmistoaan. Lisäksi Cassiopeia ja Kipinät yhdistyvät lavalla yli 80-henkiseksi kokoonpanoksi, jonka ilmaisuvoima saa maaliskuun illan hehkumaan. Tule kokemaan musiikkielämys, jollaisen vain kymmenet yhdessä soivat ihmisäänet voivat luoda.
Tutustu Oulun Musiikkijuhlien festivaalin ohjelmistoon tarkemmin Tulevat konsertit -sivulla.