Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 27. kerran 11.-29.3.2017. Monialaisella festivaalilla kuullaan kamari- ja rytmimusiikkia, oopperaesityksiä, sinfoninen mykkäelokuva, nykysirkusta sekä tanssiteoksia. Tapahtuman yhteydessä järjestetään viidennen kerran kansainväliset mestarikurssit. Haku mestarikursseille avautuu tänään 8.12.2016. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä tunnettu Jaakko Kuusisto.
Kansainvälisiä ja kansallisia tähtiä, oopperavierailu sekä sinfoninen mykkäelokuva Madetojan salilla
Festivaalin avaa loistokkaasti lauantaina 11.3. maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin yhtyeisiin lukeutuva Apocalyptica Madetojan salin konsertillaan. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta yhtyeen debyyttialbumin Plays Metallica By Four Cellos julkaisusta. Levy muutti pysyvästi käsityksen metallimusiikin ulottuvuuksista ja loi aivan uuden musiikkigenren yhdistäen klassiselle musiikille ominaisen instrumentin, sellon, metalli- ja rockmusiikkiin. Juhlavuoden kunniaksi yhtye julkaisi albumista parannellun version, jolla kuullaan myös kolme uutta Metallica-coveria – Battery, Nothing Else Matters ja Seek & Destroy. Apocalyptica palaa juhlakiertueellaan kyseisen albumin pariin. Ohjelmistossa kuullaan kokonaisuudessaan todelliseksi klassikoksi muodostuneen debyyttialbumin kappaleet neljällä sellolla sekä muita vuosien varrella levytettyjä Metallica-versioita.
Madetojan salissa nähdään musiikillisesti entisöity toteutus elokuvasta Laulu tulipunaisesta kukasta (Sången om den eldröda blomman, 1919). Elokuva on suomalaislähtöisen ohjaaja Mauritz Stillerin mustavalkoinen mykkäelokuva, jonka musiikin on säveltänyt Armas Järnefelt. Se on ensimmäinen filmatisointi kirjailija Johannes Linnankosken teoksesta vuodelta 1905. Filmin alkuperäiset negatiivit tuhoutuivat 1940-luvun alussa, joten nykyinen elokuva on restaurointi vuodelta 2001. Elokuvan ollessa leikkauspöydällä myös alkuperäiseen musiikkiin tuli katkoksia, ja nyt nähtävään versioon Jaakko Kuusisto on restauroinut musiikin vastaamaan mahdollisimman hyvin Järnefeltin alkuperäistä tarkoitusta. Oulun Musiikkijuhlilla torstaina 16.3. ja perjantaina 17.3 esitettävä sinfoninen elokuvakonsertti on tämän uudistetun version ensimmäinen esitys. Konsertissa Oulu Sinfoniaa johtaa kapellimestari Jaakko Kuusisto.
Ohjelmistossa nähdään torstaina 23.3. sekä perjantai 24.3. säveltäjä Viktor Ullmannin yksinäytöksinen ooppera Atlantiksen keisari (Der Kaiser von Atlantis), joka on Saaristo-ooppera ry:n tuotanto. Teos on sävelletty vuonna 1943 Peter Kienin librettoon Theresienstadtin keskitysleirillä tekijöiden ollessa siellä vankeina. Oopperaa harjoiteltiin leirillä, mutta teoksen esittäminen kiellettiin, koska viranomaiset näkivät keisarin roolihahmon viittaavan Hitleriin. Myöhemmin tekijät lähetettiin Auschwitzin keskitysleirille, missä heidät teloitettiin. Teos säilyi, koska Ullmann oli ennen Auschwitziin siirtymistään luovuttanut esitysmateriaalin Theresienstadtin kirjastonhoitajalle, joka myöhemmin selviytyi leiriltä. Ooppera sai kantaesityksensä Hollannissa vasta yli 30 vuotta myöhemmin vuonna 1975. Festivaalilla nähtävän esityksen on ohjannut Pertti Sveholm. Oulun Musiikkijuhlilla orkesterina on Oulu Sinfonia Jaakko Kuusiston johdolla. Solisteina nähdään Joonas Asikainen, Anu Hostikka, Juha Hostikka, Jussi Salonen, Päivi Nisula ja Jussi Merikanto.
Oulun Musiikkijuhlien viimeisenä viikonloppuna lauantaina 25.3. Madetojan salin lavalla nähdään Matti Mikkolan Saimaa-yhtye laajennettuna jousiyhtyeellä, puhallinsektiolla ja Oamkin ja Oulun konservatorion lauluyhtyeistä kootulla kuorolla. Kokoonpano tuli suurelle yleisölle tunnetuksi Pepe & Saimaa -albumista, joka oli yksi vuoden 2014 puhutuimmista levytyksistä. Vuoden 2015 Emma-gaalassa albumi ja sen tekijät saivat neljä palkintoa: Vuoden tuottaja (Matti Mikkola), Vuoden rock-levy, Vuoden mieslaulaja (Pepe Willberg) sekä Kriitikoiden valinta. Saimaa on julkaissut myös kymmenestä cover-versiosta koostuvan albumin Matka mielen ytimeen. Konsertti koostuu molempien levyjen materiaalista.
Laadukkaita kamarikonsertteja Oulun kaupungintalon juhlasalissa
Festivaalilla nähdään jälleen upea kattaus kamarikonsertteja, jotka keräävät yhteen kamarimuusikot niin Suomesta kuin maailmalta. Ensimmäisessä kamarikonsertissa sunnuntaina 12. maaliskuuta Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, viulisti Jaakko Kuusisto nousee lavalle yhdessä pitkäaikaisen duokumppaninsa pianisti Paavali Jumppasen kanssa. Konsertti tarjoilee yleisölle suomalaista kamarimusiikkia, kuten Helvi Leiviskän omaleimaisen ja väkevän sonaatin, Matthew Whittallin teoksen The Light of Day, sekä Jean Sibeliuksen Viisi maalaistanssia viululle ja pianolle.
Kamarisarjan esiintyjinä nähdään klassisen musiikin kansainvälisiin kärkinimiin lukeutuvat romanialaissyntyinen viulisti Mihaela Martin sekä ruotsalainen sellisti Frans Helmerson. Molemmat tunnetaan erityisesti vuonna 2002 perustamastaan Michelangelo-jousikvartetista, jossa he soittavat yhdessä Daniel Austrichin sekä Nobuko Imain kanssa. Martin ja Helmerson toimivat myös festivaalin klassisen musiikin mestarikurssien opettajina. Kamarikonserteissa nähdään myös aiemmilta festivaaleilta tuttu, Hampurin musiikkikorkeakoulun alttoviulunsoiton professori, Anna Kreetta Gribajcevic.
Kamarikonserttien ohjelmisto rakentuu pitkälti 1900-luvulla jousiyhtyeille kirjoitettuun ohjelmistoon. Toisessa kamarikonsertissa keskiviikkona 15.3. kuullaan muun muassa Bohuslav Martin? ja Erwin Schulhoffin teoksia sekä Dmitri Šostakovitš Jousikvartetto nro 8. Kolmannen kamarikonsertin ohjelmistossa sunnuntaina 19.3. on Suomen menestyneimpiin säveltäjiin lukeutuvan Kalevi Ahon Solo I sooloviululle, Zoltán Kodályn Duo viululle ja sellolle op. 7 ja Jean Sibeliuksen Jousikvartetto d-molli ’Voces intimae’ op. 56.
Festivaalin viimeisessä kamarikonsertissa sunnuntaina 26.3. Oulu Sinfonian kamarimuusikot tuovat jälleen festivaalille jo perinteeksi muodostuneen oman konserttinsa. Tällä kertaa konsertissa vierailee Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon vuonna 2015 saanut sellisti Svante Henryson. Festivaalin kaikki kamarikonsertit ovat Oulun kaupungintalon juhlasalissa. Klassisen musiikin mestarikurssilaiset esiintyvät perjantaina 17.3. niinikään Oulun kaupungintalon juhlasalissa pidettävässä konsertissa, johon yleisöllä on vapaa pääsy.
Nykysirkusta, tanssi- ja näyttämöteoksia Valvesalissa
Oulun Musiikkijuhlilla nähdään useita näyttämöllisiä teoksia aina nykysirkuksesta tanssiteosten kantaesityksiin asti. Tiistaina 14.3. ja keskiviikkona 15.3. Valvesalin lavalle nousee taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunulan kuratoima nykysirkusteos Dois, joka sukeltaa veljeyden ytimeen. Brasilialaisten veljesten Luis ja Pedro Sartori do Valen omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuvassa teoksessa yhdistellään visuaalista teatteria, jousiammuntaa ja sirkusta. Molemmat ovat opiskelleet Brysselissä sijaitsevasta Ecole Supérieure des Arts du Cirque -koulussa, jossa Luisin lajeina olivat jongleeraus sekä akrobatia, ja Pedro on puolestaan keskittynyt erityisesti kiinalaiseen tolppaan sekä akrobatiaan.
Valvesalissa nähdään myös lauantaina 18.3. ja sunnuntaina 19.3. Tanssiteatteri Tsuumin teos Kake – Tiellä tähtiin. Se tarkastelee suomalaista mielenmaisemaa teemanaan Suomen satumaa. Matti Paloniemen koreografia kertoo Kake-nimisestä yhtyeestä, joka on hurmioitunut 80-luvun syntikkasoundeista ja iskelmämusiikista. Bändin haaveet ovat suuret, kun suunnitelmissa on massiivinen maailmankiertue. Esitys on kiinnostava sekoitus tanssia, teatteria ja musiikkia. Musiikillisena kontekstina soivat suomalaiset iskelmät ja tangot uudelleen käsiteltynä. Energisessä ja parodioivassa, mutta aidosti koskettavassa teoksessa kaikki esiintyjät tanssivat, laulavat ja soittavat. Lavalla nähdään Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Salla Korja-Paloniemi, Jarno Tastula ja Janne Teivainen.
Harmonikan supersankariksi tituleeratun Johanna Juholan visualisoidussa konsertissa Imaginary Friends Valvesalissa tiistaina 21.3. ja keskiviikkona 22.3. harmonikansoittoon yhtyvät kankaille videoina projisoidut mielikuvitusystävät. Konsertin musiikkityylinä on Juholan kehittelemä fantasiatango, jossa tangon elementit yhdistyvät virtaavaan musiikilliseen tarinankerrontaan. Konsertissa kuullaan sekä Juholan vanhempia lempibiisejä mielikuvitusystäville sovitettuina että uusia, tätä konserttia varten laadittuja sävellyksiä. Konsertissa nähdään projisoituna monia tuttuja kasvoja, kuten Emma Salokoski, Tommy Lindgren, Yona ja Maija Pokela, sirkustaiteilija Sampo Kurppa, lyömäsoittaja Sara Puljula ja tangoakrobaatit Timo Hakkarainen ja oululaislähtöinen Marjo Kiukaanniemi.
Lauantaina 25.3. ja sunnuntaina 26.3. nähdään Valvesalissa sopraano Pia Freundin sekä tanssija-koreografi Minna Tervamäen esitys From The Grammar of Dreams. Ilta pohjautuu yhden menestyneimmän nykysäveltäjämme, Kaija Saariahon, teoksiin From The Grammar of Dreams sekä Lonh sopraanolle ja elektroniikalle, joihin Tervamäki on tehnyt uudet koreografiat. Sävellyksissä Saariaho on käyttänyt elektronisesti tuotettuja tai muokattuja ääniä perinteisten instrumenttien rinnalla. Kokonaisuuden täydentää Gustav Holstin Neljä laulua sopraanolle ja viululle. Viulistina nähdään festivaalin taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto. Sopraano Freund on tullut tunnetuksi nimenomaan Saariahon vokaalimusiikin tulkkina niin resitaali- ja orkesteriohjelmistoissa kuin oopperalavoillakin. Tanssijana ja koreografina nähtävä tähtitanssija Tervamäki tunnetaan useista poikkitaiteellisista teoksistaan.
Jazz-klubeilla kansainvälisiä ja kotimaisia kärkinimiä
Oulu All Star Big Bandin solistiksi nousee perjantaina 17.3. Uudella Seurahuoneella romanialaistaustainen Elena Mindru, joka on nuoren suomalaisen jazzlaulajasukupolven tuorein kasvo. Evening in Romania -konsertin ohjelmisto pohjautuu Elena & The Rom Ensemble -yhtyeen vuonna 2014 julkaistuun samannimiseen albumiin. Konsertissa suomalaiseen ja romanialaiseen kansanmusiikkiin pohjautuva sävelkieli yhdistyy moderniin big band -musiikkiin. Konsertin toisena solistina nähdään pianisti Tuomas J. Turunen.
Tummilla seinillä kirkkaat ikkunat –konsertissa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman tulkitsee Finlandia-palkitun Antti Hyryn kuulaita ajatuksia Jukka Perko Avaran musiikin tukemana. Teos luo uuden kuulokuvan sille, miten proosa ja musiikki voivat kohdata toisensa täysivertaisina. Yhdessä nämä elementit muodostavat kudelman, jonka säikeistä muodostuu kuvia, jotka ovat täynnä herkkyyttä ja voimaa. Björkmanin lisäksi lavalla nähdään Jukka Perko (saksofonit), Teemu Viinikainen (akustinen kitara) ja Jarmo Saari (sähkökitara). Konsertit toteutetaan keskiviikkona 22.3. Teatterikuopalla sekä torstaina 22.3. Teatteriravintola Vänmannissa. Perko toimii myös festivaalilla rytmimusiikin mestarikurssin opettajana.
Perjantaina 24.3. Oulun Musiikkijuhlilla esiintyvät lauluyhtyeiden sekä rytmimusiikin mestarikurssilla opettavat A cappella -yhtye The Real Groupista tutuksi tullut laulajatar Katarina Henryson ja Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon vuonna 2015 voittanut sellisti, basisti ja säveltäjä Svante Henryson. Ohjelmisto pohjautuu heidän levyynsä High, Low Or In Between. Illan aluksi kuullaan rytmimusiikin mestarikurssien opiskelijoiden kokoonpanoja.
Koko perheen ooppera Prinsessa ja villijoutsenet
Jaakko Kuusiston satuooppera Prinsessa ja villijoutsenet herää henkiin Oulun ammattikorkeakoulun tuotannossa festivaalin viimeisinä päivinä la 25.3.- ke 29.3. Oamkin konserttisalissa. Teos perustuu H.C. Andersenin rakastettuun satuun Villijoutsenet, joka on kertomus hyvästä prinsessa Elisasta, joka lähtee pelastamaan pahan äitipuolen joutseniksi taikomia veljiään. Matkallaan hän kohtaa auttajia ja vastustajia, noitia ja haltijan, hurmaavan nuoren kuninkaan ja monia muita hahmoja. Ooppera on sävelletty espoolaisen Musikinstitutet Kungsvägenin tilauksesta ja kantaesitetty ruotsin kielellä vuonna 2003. Oulussa kuultava suomenkielinen versio on saanut ensiesityksensä Lahden ammattikorkeakoulun tuotantona vuonna 2014. Oopperan alkuperäisen libreton on laatinut Liselott Forsman ja suomennoksen on toteuttanut Pentti Saares. Satuoopperan ohjauksesta vastaa Mikko Korsulainen. Orkesterina toimii Oulu Festivo kapellimestari Esa Heikkilän johdolla. Koreografian ovat tehneet tanssiopettajakoulutuksen 2. vuosikurssin opiskelijat Petri Kauppisen ja Outi Räsäsen johdolla.
Oulun Musiikkijuhlat vierailee tammikuussa Helsingissä
Oulun Musiikkijuhlat vierailee Helsingissä syyskuussa avatussa G Livelabissa, perjantaina 13. tammikuuta 2017. Festivaali tarjoilee maistiaisia maaliskuisesta ohjelmistostaan. Illan aikana taiteellinen johtaja viulisti Jaakko Kuusisto esittää pitkäaikaisen duokumppaninsa pianisti Paavali Jumppasen kanssa suomalaista kamarimusiikkia. Toisena duona lavalla nähdään The Real Group a cappella yhtyeestä tunnettu laulajatar Katarina Henryson (SWE) sekä vuonna 2015 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon vastaanottanut sellisti, basisti ja säveltäjä Svante Henryson (SWE) High, Low Or In Between levynsä ohjelmistolla. Konserttien välissä taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto kertoo festivaalista sekä maaliskuun tulevasta ohjemistosta.
Festivaalin ohjelmiston lipunmyynti avautuu torstaina 8.12. Ticketmaster Suomi kautta maan – lipun hintaan lisätään toimituskulut.
Ilman toimituskuluja liput on saatavilla Oulu10-palvelupisteistä sekä Valveen lippumyymälästä.